Czarnuszka – złoto faraonów!

Polacy znają głównie takie przyprawy jak: sól, pieprz, majeranek, bazylia czy tymianek. Rzadko kiedy wychylają się poza ten pakiet, kiedy przygotowują potrawy. W niewielu domach można znaleźć np. czarnuszkę siewną. To smaczna i aromatyczna roślina, którą można przyprawiać potrawy, a przy tym ma działanie lecznicze.

Nazywana jest niekiedy czarnym kminkiem lub pieprzem dla ubogich. Dlaczego dla ubogich? Ano dlatego, że w dawnej Polsce była używana przez biedną ludność jako przyprawa zastępująca zbyt drogie wówczas dla ludzi przyprawy wschodnie.

Czarnuszka wzbogaca smak potraw dodając lekko korzennego aromatu.

Nigella sativa L. to roślina jednoroczna, która pochodzi z terenów Europy Południowo-Wschodniej i Azji Zachodniej. Ciekawostką jest to, że stosowano ją już w starożytnym Egipcie, gdzie cieszyła się uznaniem tamtejszych władców. Głównie dlatego, że uznawano ją za panaceum na wszystko. Podobno mówiono o niej, że „potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci”. Nasiona i uzyskiwany z nich olej nazywano „złotem faraonów”.

Uprawia się ją także w Polsce. Okres kwitnienia przypada od maja do września. Można ją poznać po dość dużych kwiatach (o średnicy do ok. 3 cm). Kwiaty są koloru od białego po bladobłękitny z seledynowym szczytem. Owoce czarnuszki zawierają czarne nasiona (Semen Nigellae) o smaku gorzkiej kawy i silnym korzennym zapachu przypominającym gałkę muszkatołową.

Czarnuszka jako lek

Nasiona czarnuszki znane są z tego, że zawierają dużo tłuszczu (do 40 proc.), olejek lotny (do 1,5 proc.), Oprócz tego bogate są w saponinę, garbniki, gorycz (nigellinę) oraz witaminę E i beta-karoten. I właśnie te składniki powodują, że czarnuszka ma również szerokie działanie lecznicze. Ich dobroczynne działanie, które już doceniono w Egipcie polega na tym, że poprawiają apetyt, korzystnie wpływają na wątrobę, oczyszczają nerki i drogi moczowe, mają działanie żółciopędne, wiatropędne, moczopędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe, przeciwrobacze oraz rozkurczające na mięśnie gładkie. Ogólnie można rzec, że wzmacniają odporność organizmu.

Jeśli wzbogacimy potrawy w nasiona czarnuszki, to możemy spodziewać się, że wpłynie na uregulowanie miesiączki i wzmocni odporność naszego organizmu., W zestawie z nasieniem kopru, kminku i anyżu czarnuszka siewna będzie idealna przy kłopotach laktacyjnych u karmiących matek. Czarnuszkę stosuje się również w przypadku nieżytu oskrzeli, w kamicy żółciowej i skąpomoczu.

Olej z czarnuszki to osobne dobrodziejstwo natury. Posiada w składzie cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolowy i linolenowy. Zewnętrznie leczy stany zapalne skóry, choć może być stosowany również wewnętrznie. Olej z czarnuszki oczywiście jest tłoczony na zimno, zachowuje więc wszystkie substancje aktywne. Możemy śmiało go pić i dodawać do potraw.

Czarnuszka jako przyprawa

Z czarnuszki można także przygotować leczniczy odwar. W tym celu łyżeczkę nasion trzeba zalać filiżanką wrzącej wody, następnie przecedzić i pić dwa razy dziennie.